Wat is Centered Riding?


Mensen die (nog) niet bij mij lessen vragen zich vaak het volgende af:

''Wat is dat dan precies wat jij doet?''   of ''Wat is Centered Riding?''

 

En omdat het kleine stukje wat ik dan probeer te vertellen totaal niet tot zijn recht komt met wat Centered Riding nou eigenlijk inhoudt, heb ik bedacht dat ik de komende tijd iedere week een klein stukje schrijf over Centered Riding en het belang van een goede houding en zit.

Vandaag begin ik met vertellen wat Centered Riding inhoudt.

De grondlegger van Centered Riding is Sally Swift (geboren in 1913 en overleden 2009). Sally is op haar 65ste begonnen met het geven van lessen.

Centered Riding betekent letterlijk vertaald rijden vanuit je midden en is ontstaan vanuit verschillende lichaamsbewustwording technieken zoals onder andere Tai-Chi en de Alexander Techniek.

Centered Riding is geen discipline op zich, maar is een toevoeging voor je rijden. Het maakt niet uit hoe lang je al rijdt of wat je doet met je paard. Recreatie-, spring- of western ruiter; de technieken van Centered Riding kunnen in alle disciplines worden gebruikt.

 

Bij Centered Riding wordt er veel gebruik gemaakt van visualisaties die leiden tot meer zelfbewustzijn, waardoor je hulpen uiteindelijk kleiner worden. Door het ontwikkelen van meer lichaamsbewust wording, kun je je oude bewegingspatronen doorbreken en ontstaat er plek voor nieuwe bewegingen, gebaseerd op balans, vrijheid en coördinatie. Hierdoor kunnen zowel ruiter als paard zich vrijer bewegen en voelen ze zich beter en blijer. De spanning verdwijnt en rijden wordt makkelijker.

 

Centered Riding is gebaseerd op de 4 basics:

- Zachte ogen

- Ademhalen

- Blokken bouwen

- Centreren

Later is hier ook nog een fundament aan toegevoegd:

- Clear intent

- Gronden/Aarden


Over ons

  • Lisa de Kruijf, Passie Paard & meer
  • Email: info@passiepaard.nl
  • Btw nummer: NL214996050B01
  • Kvk nummer: 64949761
  • Rekening nummer:
    NL89 RABO 0307 5005 78
    t.n.v. L.M. de Kruijf

Volg ons op Facebook