De fundering


Naast de 4 basics van Centered Riding zijn er in de loop van de tijd ook nog 2 fundamentele principes toegevoegd. Clear intend en aarden/gronden. Deze fundamenten zorgen dat de 4 basics nog makkelijker te bereiken zijn.

 

Clear intend

Clear intend betekent dat je een helder beeld hebt van wat je verwacht van je paard. Paarden denken in beelden.  Het is dus belangrijk dat wij denken aan wat wij willen zien in plaats van wat we niet willen zien. Een heldere intentie gebruik je altijd. Het hebben van een heldere intentie zorgt ervoor dat je uiteindelijk minder spierkracht hoeft te gebruiken om iets voor elkaar te krijgen. Het geeft jou en je paard vertrouwen omdat je weet wat je van plan bent en waar je doel ligt. Zonder heldere intentie zal je paard het vertrouwen in zijn ruiter verliezen en ontstaat er een nerveus of lastig/eigenwijs paard.

 

Wanneer je paard bijvoorbeeld iets engs ziet, zien veel ruiters al voor zich hoe het paard gaat schikken of zelfs ervandoor gaat. Het paard vangt dit beeld op en denkt dat er echt gevaar dreigt en dat hij moet gaan vluchten. Zijn ruiter denkt immers hetzelfde.

 

Het is dus beter om te bedenken hoe je het voor je wilt zien. Je kan een kort filmpje in je hoofd afspelen van jou en je paard die heel rustig en ontspannen langs het enge object rijden. Hierbij is het belangrijk dat je bedenkt waar je heen gaat en je oriënteert op die richting en niet op het enge object.

''Verbeelding is belangrijker dan kennis.''

Albert Einstein

Gronden / Aarden

Gronden is het bewust zijn van je voeten en verbinding met de grond of stijgbeugels. Gronding zorgt voor meer stabiliteit. Het zet je letterlijk en figuurlijk stevig met beide benen op de grond. Het zorgt er voor dat je aanwezig bent in het hier en nu en zorgt voor meer bewustzijn.

 

Wanneer je op de grond staat, is je hele voet in contact met de grond. Wanneer je op je paard zit, heb je een veel kleiner draagvlak. Er is een belangrijk punt waar je voet in de stijgbeugel het meeste balans heeft. Dit noem je je ‘’Bubbling spring’’.

 

Er zijn diverse oefeningen die zorgen voor een betere gronding en verbinding. Bij Centered Riding maken we veel gebruik van visualisaties. Hier 1 oefening die je kunt gebruiken voor het gronden op je paard (in stilstand of in stap):

 

Je zit op je paard, zorg dat je je bewust bent van je 4 basics. Kijk met een wijde blik vooruit en neem een ontspannen buikademhaling aan. Stel je nu voor dat je lichaam een boom is. Een dennenboom is een mooie boom hiervoor omdat deze uitloopt tot een punt. Je bovenlichaam is de boom en vanaf je bekken (je centrum) beginnen de wortels. De wortels lopen door je benen naar je voeten toe en vanaf je voeten (door je bubbling spring) schieten ze de grond in. De wortels gaan dieper en dieper. Het kan je helpen bewust adem te halen, bij iedere uitademing gaan de wortels nog een stukje dieper.

 

Let nu eens op hoe je zit. Is dit anders dan hoe je zat voor de oefening? Wat voel je?


Over ons

  • Lisa de Kruijf, Passie Paard & meer
  • Email: info@passiepaard.nl
  • Btw nummer: NL214996050B01
  • Kvk nummer: 64949761
  • Rekening nummer:
    NL89 RABO 0307 5005 78
    t.n.v. L.M. de Kruijf

Volg ons op Facebook