De stap en een volgende zit

Vandaag ga ik verder in op de stap. Dit gaat voornamelijk over hoe de ruiter zit in stap en niet hoe het paard moet lopen in stap.

De stap is een gang met viertakt. Dit houdt in dat alle vier de benen afzonderlijk worden opgetild en neergezet. In stap is er geen sprake van een zweefmoment. Bij een normale arbeidsstap is het belangrijk dat het paard regelmatig, ongedwongen, los en ruim voort stapt. Naast arbeidsstap kunnen we ook spreken over verzamelde stap, middenstap, uitgestrekte stap en vrije stap.

De rug van een paard heeft in stap veel beweging. Het zadel wordt meer bewogen dan in de andere gangen. Dit betekend dat je als ruiter in alle richtingen moet mee bewegen. Om dit te kunnen is een diepe, vrije , onafhankelijke zit nodig.

Oefening: Voel hoe je paard beweegt

Aller eerst is het belangrijk dat alle basics aanwezig zijn. Dit zorgt ervoor dat je ontspannen kan zitten. Nu ga je voelen hoe je paard beweegt. Dit is het makkelijkst met je beugels uit. Laat je teugels lekker lang en probeer te voelen wanneer je paard zijn achterbenen op tilt en weer neerzet. Begin met 1 been, bijvoorbeeld rechtsachter. Zodra je goed kan voelen wanneer je paard zijn been optilt en weer neerzet, kan je gaan voelen wat er op dat moment in jou lichaam gebeurt. Concentreer je op je rechter zit botje en laat het paard je bewegen. Je helpt zelf niet mee. Wat gebeurt er in jou lichaam als het paard zijn been naar achteren strekt en optilt? Als het goed is voel je dat op dat moment de rug van je paard zakt en je zit botje zakt mee. Wanneer het achterbeen weer op de grond komt en zich afzet naar achter komt de rug omhoog. Je zit botje gaat mee omhoog en gaat ook iets naar voren.  Probeer dit nu ook aan de linkerkant. Voel hoe de beweging doorvloeit door je hele lichaam.

 

Tot nu toe hebben we ons alleen op de zitbotjes geconcentreerd. Nu willen we ons draagvlak verbreden. Zorg dat zowel je billen als de eerste 10 centimeter van je bovenbenen contact hebben met het zadel. Zo word je draagvlak groter en is je gewicht beter verdeeld. Op het moment dat je zitbotje omgaat (en naar voren) gaat zal de knie zakken.

 

Probeer eens af te wisselen met verruimen en verkorten in stap, enkel en alleen met gebruik van je zit. Doe dit met een lange teugel zodat je je paard niet per ongeluk tegenhoudt. Wanneer je wilt verruimen maak je je beweging van je zitbotje voorzichtig ruimer. Zorg dat je een actieve houding uitstraalt zonder te gaan verkrampen of spannen. Het is van groot belang dat je je nog steeds laat bewegen door je paard en niet gaat duwen. Denk aan de opwaartse beweging van je zitbotjes en laat je paard je zit opvullen. Wanneer je wilt verkorten, maak je je beweging kleiner en minder krachtig. Zorg dat je alsnog ontspannen blijft zitten.

 

Het voordeel van een ontspannen en een volgende zit van de ruiter, is dat het paard zich vrijer zal gaan bewegen en een beter ritme krijgt in de stap. Je bent je bewust van hoe het paard beweegt en kan nu heel subtiel aanwezigen geven aan je paard.

 

Veel plezier met oefenen! :)


Over ons

  • Lisa de Kruijf, Passie Paard & meer
  • Email: info@passiepaard.nl
  • Btw nummer: NL214996050B01
  • Kvk nummer: 64949761
  • Rekening nummer:
    NL89 RABO 0307 5005 78
    t.n.v. L.M. de Kruijf

Volg ons op Facebook